Вие не заслужавате Борис, написа майката Надежда Данабашлиева във FacebookMайка

...
 Вие не заслужавате Борис, написа майката Надежда Данабашлиева във FacebookMайка
Коментари Харесай

Има ли дискриминация на дете с аутизъм при прием в столично училище?

 

" Вие не заслужавате Борис ", написа майката Надежда Данабашлиева във Фейсбук

Mайка на дете с аутизъм се оплака от дискриминация в учебно заведение. Жената твърди, че от 32-ро учебно заведение в София са се пробвали да я разубедят синът й Борис да учи при тях. Той е с аутизъм и 90% неработоспособност. След като детето към този момент е записано, в учебното заведение се организира диалог, който по думите на Надежда цели да я откаже от това Борис да учи там.

„ Бяха ми изтъкнати всички вероятни аргументи, заради които това учебно заведение не е уместно за моето дете. Че то ще бъде шумно, би трябвало да катери стълби, че няма задоволително запас. В последна сметка аз бях неколкократно посъветвана да потърся друго решение и да намеря друго учебно заведение, където той ще се усеща по-добре ”, описа в „ Събуди се ” по Нова тв майката Надежда Данабашлиева.

„ За мен беше обидно това, че не видях никакво предпочитание в отсрещната страна да установим проблемите и да търсим решение за тях ”, добави тя.

Натиск за пренасяне на това дете от наша страна няма . Ако имаше подобен, щяхме да го създадем преди записването ”, съобщи Детелина Бояджиева, зам.-директор на 32 СУ " Климент Охридски ".

Тя добави, че задачата на срещата е била да схванат какво е положението на детето и какви са упованията на майката.

„ Кандидатствахме в няколко учебни заведения и 32-ро беше единственото, в което ни одобриха. Никога не съм твърдяла, че пребивавам в региона. За нас беше случайност и не сме се опитвали съответно там да влезем ”, изясни майката във връзка на нападките на родители в обществените мрежи, че техните деца не са били признати, макар че живеят в региона.

„ Гарантираме, че тези деца са обградени от обич и грижи. Този прочувствен пост в мрежите провокира стихия от отрицателно отношение към българския преподавател и българското учебно заведение, което е неприемливо ”, съобщи шефът на учебното заведение Нели Костова.

„ Това, което нас ни тормози, разглеждайки документите на детето, бе,че то се нуждае от компаньон, защото мъчно се движи. Разговорът, който е воден, е в тази тенденция, тъй като нашите класни стаи се намират на четвъртия етаж ”, разясни Костова.

„ Ако четвъртият етаж е проблем, въпреки че аз обясних, че синът ми, въпреки и постепенно, може да се изкачи до него, да се потърси друго решение ”, разяснява Надежда Данабашлиева.

„ В този случай по-скоро става въпрос за информационен проблем сред двете страни. Въпросът е значим, тъй като касае доста други фамилии ”, разяснява Калоян Дамянов от Регионалния център за приобщаващото обучение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР